Row House in Barcelona


JUNO’S HOUSE

Year
2015
Program
Residential
Surface
130 m²
Photography
Nieve

Our clients purchased a row house with the intention of doing a modest refurbishment: to renovate the kitchen, opening it to the living room, adding a new bathroom and give the whole a fresher look. When the works began, however, we detected that the quality of construction was extremely poor and that each level was a patchwork of humble materials.  The floor slab of the main level almost collapsed on top of us- we then had to come to a halt and analyse the situation.  A simple refurbishment had converted into a comprehensive intervention that affected the structure and envelope of the house.  Upon these difficult and unforeseen circumstances, the new proposal was based on exploiting the potential of new possibilities.  This was no longer a conventional, two-level home, but a project to be drawn on a blank piece of paper.

Juno’s House synthetises the evolution of a complex and volatile project.  Unforeseen circumstances became opportunities for the development of a house customized for the lifestyle of the young couple and their daughter, who was merely a year old when the works were finished.




The young and pregnant Swedish-Spanish couple had a very Nordic vision of what the house should be: open, luminous and functional.  Unlike most families, they did not have the need to isolate the bedroom from the rest of the living spaces, except for the two bathrooms.  They wanted to strengthen the visual relationships between each space and distinguishing their use without compromising versatility.

This led us to work from the section since the beginning.  Instead of segregating the spaces between two simple levels, we placed the light staircase cross-wise to the main length of the plot and dislocated the section by misaligning the slabs and generating middle floors that allowed the light to flood in all the way to the back.  This also allowed us to place Juno’s bedroom mid-way up, in a central position to ease the mothers’ supervision from the main room and the studio.

The entrance lies on the back of an exterior, long and narrow passageway, so the entire volume is oriented towards a single façade on the back patio, which is the main source of light and allows for the main living area to be lengthened towards the exterior and to dilute the boundary with the interior.  Two floors up, on the studio level, the façade retracts to ease the entry of natural light and to form a gardened terrace for Juno to play on.  Two skylights were opened up allowing sunlight to bathe the levels below through the staircase.

On this house we wanted to reflect the honesty of its material, chasing the upmost comfort without the need of secondary, cladding materials.  The floor slabs are left bare, merely painted, the volume on which the staircase is supported is finished with exposed stucco and the wooden panels meant to be used for shuttering act as a slab for the mezzanine level and are left with their original finishing.  Vestiges of the original house are found on the exposed brick wall on the back of the plot, where the trace of the old, exterior staircase has been left as a testimony of its past.